Sheila Rusly
“Nasi Udang Serai adalah kegemaran suami dan anak-anak menjelang Ramadan kerana teksturnya ringan dan tidak berminyak”
NASI UDANG SERAI
Bahan-bahan
3 cawan berasmathi
1 sudu besar serbuk jintan manis
8 batang serai dititik
15 – 20 ekor udang saiz besar
1 biji bawang besar dikisar
3 – 4 ulas bawang putih dikisar
1 ½ inci halia dikisar
2 sudu besar marjerin
2 sudu minyak masak
½ tin susu cair
2 kiub pati ayam
Cara menyediakan:
1. Cairkan marjerin bersama minyak. Tumis jintan manis sehingga garing.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian masukkan serai.
3. Masukkan dua kiub pati ayam. Tambah garam secukup rasa. Masukkan udang dan masak sehingga udang separuh masak.
4. Masukkan berasmathi ke dalam periuk nasi. Masukkan susu cair bersama air mengikut sukatan nasi.
5. Kemudian, masukkan kuah udang serai tadi.
6. Tanak nasi sehingga masak.