Megxit: USA tidak akan membayar. They Must Pay!

Megxit: USA Tidak Akan Bayar, They Must Pay!

Amerika Syarikat TIDAK akan membayar keselamatan Harry dan Meghan di LA, kata Donald Trump. Kenyataan ini telah dimuat naik di laman Twitter rasmi Trump pada Ahad lalu. Dalam satu tweet, Trump berkata: 'Saya adalah kawan baik dan mengagumi Queen & United Kingdom. Dilaporkan bahawa Harry dan Meghan, yang meninggalkan Kerajaan, akan tinggal secara kekal di Kanada. Sekarang mereka telah meninggalkan Kanada untuk A.S, namun A.S tidak akan membayar perlindungan keselamatan mereka. Mereka mesti bayar sendiri!

Kenyataan itu telah dicanggah oleh pasangan ini dengan menegaskan mereka tidak memerlukan pertolongannya, tidak akan bertanya dan  tidak akan meminta 'dibiayai secara persendirian'. 'Duke dan Duchess tidak bercadang untuk meminta kerajaan AS untuk menanggung sumber keselamatan. Pengaturan keselamatan yang dibiayai secara persendirian telah dibuat. Ibu Meghan, Doria tinggal di Los Angeles, dan pasangan ini mengambil jet peribadi dengan anak mereka Archie, sepuluh bulan. Trump mempunyai kata akhir mengenai sama ada pasangan itu boleh mempunyai perlindungan diplomatik yang dibiayai AS di Amerika Syarikat, kerana Harry tidak lagi akan dikategorikan sebagai 'orang yang dilindungi antarabangsa' ketika dia menyelesaikan fasa terakhir Megxit minggu depan.

Keputusan mereka untuk berpindah ke California dibuat selepas pihak berkuasa Kanada mengatakan mereka enggan menyumbang kepada kos untuk melindungi pasangan ini dengan Polis Diraja Kanada yang dilampirkan selepas 31 Mac. Pasangan ini telah menjelaskan  ingin 'berdiri di atas kaki mereka sendiri' dan sudah ada kontrak yang menguntungkan dalam perancangan, termasuk satu daripadanya adalah untuk muncul di rancangan bersama Oprah Winfrey.

2 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Meghan dan Putera Harry kini bahagia menjalani kehidupan seperti orang awam di Los Angeles bersama anak lelaki, Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Gambar : Getty Images