Khasiat Pupur Rambut

Khasiat Pupur Rambut

Backstage2Gambar: TPGVIP

 
Jika anda mempunyai kulit kepala berminyak dan kelemumur, you’re in a tough situation. Kulit merengsa menyebabkan kelemumur. Ketahui pupur rambut di rumah yang boleh melakukan silap mata.
 
Epal Cider
Epal boleh membantu menghilangkan kekeringan yang menyebabkan kelemumur dan menjadikan kulit berminyak. Untuk menghasilkan pupur ini, anda memerlukan dua epal besar, dua sudu besar cuka epal cider, satu sudu teh jus lemon dan satu sudu besar tepung jagung. Mula dengan mengupas, penerasan dan memarut epal. Gabungkan pulpa dengan bahan-bahan lain di dalam mangkuk dan kacau. Sapukan campuran kering pada rambut yang belum dicuci dan biarkan selama 20 hingga 30 minit. Bilas dengan air suam.
 
Pupur Pir
Pir mengandungi sorbitol, sejenis gula semula jadi yang melembapkan kulit kepala. Ini adalah ramuan terbaik untuk menghilangkan kelemumur. Anda hanya memerlukan satu pir masak, dua sudu besar cuka epal cider dan dua cawan air. Potong pir ke dalam segmen kecil dan hancurkan dalam pengisar. Tambah baki bahan-bahan dan campur dalam pengisar sehingga campuran sebati. Urut campuran ini pada rambut anda selepas syampu, biarkan campuran selama satu minit dan bilas dengan perapi.
 
Pupur Pisang dan Yogurt
Pupur rambut ini baik untuk kulit kepala kering dan rosak yang membawa kepada kelemumur dan pengeluaran minyak daripada kandungan kalium pisang itu. Anda memerlukan satu pisang masak, setengah cawan yogurt kosong, titisan jus lemon dan tiga sudu madu. Campurkan bahan-bahan sehingga sebati dan sapukan pada rambut dan kulit kepala anda. Biarkan campuran selama 15 minit, kemudian cuci sebersihnya dengan syampu.
 
Pupur Madu dan Minyak Zaitun
Minyak zaitun mengandungi vitamin E yang membantu merawat kelemumur dan madu mengandungi kalium, kalsium dan vitamin B yang menggalakkan dan kesihatan kulit dan rambut anda. This is why these are great ingredients to use in your hair, even if it’s oily. Untuk pupur ini pula, campuran satu kuning telur dengan minyak zaitun dan madu. Sapukan campuran pada rambut anda dan bungkus rambut dengan plastik. Campuran ini agak melekit berbanding pupur yang lain. Biarkan selama 30 minit sebelum mencucinya dengan syampu. Dengan kandungan minyak berlebihan, cuci sebersihnya atau rambut anda akan kelihatan lebih berminyak.
 
 

See also
Platform E-Dagang Gubahan Bunga Dan Gifting 50GRAM