Amalkan Tip Ini Untuk Elak Mulut Berbau Ketika Puasa - Page 3 of 4 - Glam Malaysia
Mulut berbau puasa

Amalkan Tip Ini Untuk Elak Mulut Berbau Ketika Puasa

Mulut berbau? Lumrah di bulan puasa, pasti perkara ini menjadi topik hangat menyelubungi diri masing-masing. Ayuh, GLAM kongsikan beberapa tip untuk elak perkara ini terjadi! 

Ini kerana seharian tidak makan dan minum, mulut menjadi kering kemudian mulalah berbau. Namun perkara ini adalah normal, akan tetapi risau kan jikalau ia mencetuskan rasa tidak selesa di kalangan orang sekeliling. 

Jika mulut di dalam keadaan kering, air liur juga akan berkurangan, maka kadar asid menjadi tinggi langsung memudahkan bakteria untuk membiak. Akan tetapi, mulut berbau ini boleh dielakkan dengan beberapa cara. Jom ikut tip GLAM untuk mengurangkan masalah ini.

Ikut Tip Ini Untuk Elak Mulut Berbau

3 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

#3 Elak minum kopi dan hisap rokok waktu sahur

Ingat, kopi boleh menggalakan penghasilan kencing yang banyak. Apabila tubuh kehilangan air yang banyak, ia akan berbalik kepada isu dehidrasi. Apabila tubuh dan lagi-lagi bahagian mulut menjadi kering, ia secara tidak langsung buat mulut menjadi berbau. Sama seperti rokok, walau ia tiada kaitan dengan dehidrasi, namun kandungan aktif rokok mudah melekat di dalam mulut lalu meninggalkan bau yang tidak sedap. Jadi, elakkanlah merokok selagi boleh ya.