Amalkan Tip Ini Untuk Elak Mulut Berbau Ketika Puasa - Page 4 of 4 - Glam Malaysia
Mulut berbau puasa

Amalkan Tip Ini Untuk Elak Mulut Berbau Ketika Puasa

Mulut berbau? Lumrah di bulan puasa, pasti perkara ini menjadi topik hangat menyelubungi diri masing-masing. Ayuh, GLAM kongsikan beberapa tip untuk elak perkara ini terjadi! 

Ini kerana seharian tidak makan dan minum, mulut menjadi kering kemudian mulalah berbau. Namun perkara ini adalah normal, akan tetapi risau kan jikalau ia mencetuskan rasa tidak selesa di kalangan orang sekeliling. 

Jika mulut di dalam keadaan kering, air liur juga akan berkurangan, maka kadar asid menjadi tinggi langsung memudahkan bakteria untuk membiak. Akan tetapi, mulut berbau ini boleh dielakkan dengan beberapa cara. Jom ikut tip GLAM untuk mengurangkan masalah ini.

Ikut Tip Ini Untuk Elak Mulut Berbau

4 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

#4 Bersihkan gigi dengan betul untuk elak mulut berbau

Seperti yang semua tahu, plak dan kotoran yang berkumpul boleh menyebabkan mulut bau busuh. Cara yang mudah adalah, pastikan anda menggosok gigi dengan betul. Bukan sekadar gigi, lidah juga harus dibersihkan. Gosok sebelum tidur dan selepas sahur. Jangan lupa, gunakan benang gigi atau dental floss untuk membuang kotoran sekitar celah gigi. Kemudian, kumurlah dengan mouthwash yang berperisa pudina. Lebih segar! 

 

Pautan Berkaitan:Nikmati Menu Buka Puasa di Artisan’s Playground