Datin X: Datin Rasa Terhina Bila Madunya Wanita Tua - Glam Malaysia

Datin X: Datin Rasa Terhina Bila Madunya Wanita Tua

KornerMakDatin

Selesai temu janji di spa, saya merancang mahu mencuba kafe yang baru dibuka di Bangsar. Rasa segar seluruh tubuh diurut, dilulur hampir dua jam, perut sudah mula berkeroncong dan tekak ini entah kenapa kepingin menjamah sajian Barat. Dua tiga kali pusing lot-lot kedai Jalan Telawi. Mencari parkir di kawasan ini memang mencabar kesabaran. Sambil mengemudi stereng, saya sejukkan hati melayan stesen radio kegemaran.

Sedang asyik mengintai parkir kosong, kenderaan dihadapan berhenti tiba-tiba mengejutkan saya. Mujur sempat menekan pedal brek. Saya meninjau pemandangan dihadapan mencari punca kesesakan. Selang sebuah kenderaan, kereta Audi terhenti sepertinya sedang menunggu seseorang. Dua kali saya meninjau, memanjangkan leher. Kali ini benar-benar mahu memerhati.

Rasa-rasanya saya kenal pemilik kenderaan itu. Pemiliknya Datuk Shamsul, suami kepada kenalan saya, Datin Anna. Saya melihat kelibat seorang wanita mahu membuka pintu kereta itu. Ingin saya melambainya tapi niat terhenti apabila merasakan lain sangat pula rupa paras Anna yang saya kenali. Dari cermin belakang, saya menyaksikan sendiri bagaimana wanita tadi melayangkan ciuman mesra pada pipi Shamsul selaku pemandu. Speechless saya dibuatnya.

See also
Fesyen Kanak-Kanak Bersama Emporio Armani & The Smurfs

Wanita yang baru masuk ke dalam Audi itu tadi sah bukan Anna. Kurus tinggi, berleher jinjang dengan rambut perang disanggul gaya chignon. Cantik orangnya walau mata tak terlihat kerana berlindung dibalik kaca mata gelap lagi besar.

Dari raut wajahnya, saya tahu usia wanita tersebut mungkin sudah menghampiri separuh abad. Tapi dia nampak awet muda, mungkin kerana pandai menjaga kecantikan diri. Lebih penting, wanita tadi amat bergaya sekali. Kemeja putih disemat masuk ke dalam celana capri broked. Kolar kemeja dibiarkan berdiri. Saya berfikir keras mahu mengingati seraut wajah bersih dioles solekan tipis itu. Tak pernah nampak. Siapakah wanita misteri itu?

Selepas Audi milik Datuk Shamsul itu membawa wanita misteri itu berlalu, rezeki saya mendapat pakir betul-betul dihadapan kafe yang dihajati. Mencari tempat duduk agak tersembunyi, menanti kemunculan Lily, kawan lama yang kaki gosip juga.

Walau mata merenung menu, kepala ini ligat berfikir benda lain. Mengapa saya tidak dapat mengecam wanita tadi? Hampir semua kawan dan saudara perempuan Anna saya kenal tapi tidak wanita itu. Mungkin mereka hanya teman niaga? Tapi mengapa Shamsul mengambilnya dalam kereta hujung minggu dan bukan kereta Mercedes bersama pemandu seperti selalu? Adakah suami Datin Anna curang padanya? Entah mengapa mata ini sering menjadi saksi pada perkara sebegitu. Saya memujuk hati supaya bersangka baik selalu.

See also
Item Canggih Buat Kediaman Moden

Seperti yang diceritakan kepada ANNA FREDA

*Baca lebih lanjut di GLAM Februari