5 Selebriti Yang Memiliki Empayar Bernilai Bilion Dolar - Page 3 of 6 - Glam Malaysia
5 Selebriti Yang Memiliki Empayar Bernilai Bilion Dolar

5 Selebriti Yang Memiliki Empayar Bernilai Bilion Dolar

3 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Ye: Yeezy (USD1.7 bilion)

Walau tidak lagi bergelar suami isteri, ternyata Kim dan Ye mempengaruhi kejayaan satu sama lain dalam bidang perniagaan. Jenama kasut Ye, Yeezy dibangunkan pada 2009 sebagai kolaborasi pertama Nike bersama individu bukan atlet. Malah bidang rekaan kasut merupakan minat pelantun lagu Stronger itu sejak kecil lagi.

“Yeezy adalah kasut Lamborghini,” jelasnya menerusi satu wawancara, menunjukkan satu lagi obsesinya terhadap kereta mewah.

Setelah kolaborasi bersama Nike berakhir pada 2013, Ye menjalin kerjasama dengan Adidas yang menjana sekitar USD1.7 bilion tahun lalu – peningkatan 30 peratus setiap tahun walau berdepan dengan pandemik Covid-19. Tahun lalu, dia mengembangkan jenama kasutnya kepada pakaian dengan kontrak bernilai USD970 juta daripada Gap. Ia dijangka menjana pendapatan tahunan sebanyak USD1 bilion.

Rangkaian kasut dan pakaian Yeezy menyumbang dua pertiga daripada nilai kekayaan Ye iaitu USD6.6 bilion selain pelaburannya dalam Skims, menjadikannya lelaki kulit hitam terkaya dalam sejarah Amerika Syarikat pada 2021.

Kanye West ye

Foto: Instagram