Kenali 5 Wanita Paling Kaya Di Dunia, Menurut Forbes - Page 5 of 5 - Glam Malaysia
Kenali 5 Wanita Paling Kaya Di Dunia, Menurut Forbes

Kenali 5 Wanita Paling Kaya Di Dunia, Menurut Forbes

Forbes baru-baru ini mengumumkan senarai 'Individu Paling Kaya Di Dunia' yang menghimpunkan seramai 2,640 orang.

Di kalangan bilionair ini, hanya 337 wanita yang berjaya memasuki senarai. Bagaimanapun kekayaan mereka amat jauh nilainya jika dibandingkan dengan individu dalam senarai teratas seperti Bernard Arnault dari LVMH, Elon Musk dari Tesla dan Jeff Bezos dari Amazon, yang kesemuanya memiliki kekayaan melebihi RM446 bilion.

Walaupun ramai daripada kalangan wanita ini mewarisi kekayaan keluarga, 96 daripada mereka meraih status bilionair atas hasil usaha sendiri. Ini termasuk Rihanna (RM6.2 bilion) yang memperoleh kekayaan daripada Fenty Beauty dan Kim Kardashian (RM5.4 bilion) daripada Skims.

Semak siapakah yang berjaya tersenarai sebagai wanita paling kaya di dunia pada tahun 2023.

5 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

1. Francoise Bettencourt Meyers – RM359 bilion

Wanita terkaya tahun ini berasal dari Perancis, sama seperti lelaki paling kaya di dunia, Bernard Arnault. Dengan harta melebihi RM359 bilion di dalam bank, kekayaan Francoise Bettencourt Meyers diperolehi daripada 33 peratus saham miliknya dan keluarga dalam L’Oréal. Bilionair berusia 69 tahun itu kini berkhidmat sebagai pengerusi syarikat induknya. Ibunya, Liliane Bettencourt memegang gelaran wanita terkaya di dunia sebelum kematiannya pada 2017.

Foto: Getty Images

Baca: Jean-Victor Meyers, Pewaris Empayar Kosmetik L’Oreal