Nora Danish & Rayqal

Nora Danish & Rayqal

Nora Danish & Rayqal
 
Jarang Menangis
Mengimbau kembali zaman Nora membesarkan Rayqal sebagai seseorang berstatus ibu tunggal, kata aktres popular ini ia tidak begitu sukar baginya kerana sedari bayi lagi dia tidak pernah menyusahkan.
 
Walaupun ketika menyusu, Rayqal sebagai bayi tidak menangis ketika lapar, cuma mengeluarkan sejenis bunyi perlahan sebagai isyarat yang cukup difahami Nora. Kemudian dia akan terus sambung tidur. Sesungguhnya Nora berasa amat bertuah dikurniakan bayi yang amat mudah dijaga. Kata Nora, hingga kini Rayqal tetap seorang yang mudah dijaga kerana ikut kata ibu bapa serta penjaga lain dan juga seorang yang easy-going dan tidak banyak merungut. Dia tenang dalam apa jua situasi.
 
Semasa menjalani proses penceraian ketika masih mengandungkan Rayqal, Nora ada berasa sedikit risau kerana bakal menjalani kehidupan sebagai ibu tunggal. Namun melalui sistem yang dipersetujui dengan bekas suami dan mertuanya, semasa membesar Rayqal dapat menyesuaikan diri dengan format kekeluargaan yang boleh dikatakan tidak konvensional, tetapi tidak salah. Mereka sekeluarga bergilir-gilir menjaga Rayqal, iaitu seminggu di rumah Nora bersama ibunya, seminggu di rumah bekas suami dan seminggu di rumah mertuanya, yang tentunya amat sayangkan cucu mereka ini.
 
Nora dapat lihat yang ia sesuatu yang baik untuk Rayqal kerana dia dapat belajar berdikari. Mengikut Nora, ketika di rumah orang lain, Rayqal tidak akan mencari atau meminta ibunya jadi tidak menyusahkan orang lain. Sistem ini juga sedikit sebanyak meringankan beban Nora dan dia dapat meneruskan kariernya kerana senang hati yang Rayqal dijaga elok ketika dia sedang bekerja. Jika timbul rasa kasihan kepada diri sendiri dengan statusnya, akan Nora ketepikan kerana dia tahu dia amat bertuah sebenarnya dan ramai lagi ibu tunggal yang jauh lebih malang di luar sana.
 
Nora Danish & Rayqal3
 
Tidak Mahu Terlalu Tekankan Akademik
Memulakan persekolahan peringkat Darjah Satu di sebuah sekolah swasta dengan kurikulum antarabangsa pada bulan September, Nora menggambarkan Rayqal di usia lima tahun sebagai seorang kanak-kanak yang agak bijak dan cepat mempelajari sesuatu yang baru.
Namun, Nora tidak mahu memaksa Rayqal agar menumpukan perhatian kepada dunia akademik semata-mata sehingga tertekan dengan pembelajaran dan peperiksaan. Nora memilih untuk mendedahkan Rayqal kepada pelbagai bidang lain seperti bidang muzik, seni kreatif dan bidang sukan dan biarkan dia tentukan sendiri aktiviti yang digemarinya. Nora akui sendiri yang dia kagum dengan bakat Rayqal dalam bidang seni visual. “Saya melawatnya di sekolah dan melihat sendiri hasil kerja tangan Rayqal yang dipamerkan bersama kerja seni rakan-rakan sekelasnya. Saya agak terkejut dengan bakatnya, he’s very good. Saya bukan berkata begini hanya kerana saya ibunya,” kata Nora meyakinkan.
 
Rayqal juga sudah mula menunjukkan potensi sebagai pemain polo – tentu sekali melalui pendedahan daripada ayahnya yang gemar bermain polo, selain memerhati ayahnya di litar lumba kereta. Malah, Rayqal memiliki kuda padinya sendiri, hadiah daripada atuk dan neneknya, untuk meningkatkan lagi kemahirannya dalam sukan berkuda itu serta mengajarnya menjaga dan menghormati binatang peliharaan.
 
Selain sukan berkuda polo dan mata pelajaran seni visual, Rayqal juga gemar mata pelajaran Bahasa Inggeris, sukan Tae Kwon Do dan aktiviti renang. Namun katanya dia kurang gemar kepada Matematik. Ini tidak menjadi hal kepada Nora kerana sudah melihat ramai yang berjaya dalam dunia sekarang ini walaupun tidak berpendidikan tinggi kerana cukup street-smart. Walau bagaimanapun, tentu sekali Nora mengharapkan yang terbaik buat Rayqal, cuma tidak mahu dia merasa terbeban dengan format pendidikan formal yang terlalu serius. Apa yang penting baginya, semoga Rayqal menjadi seorang anak yang soleh dan berguna kelak kepada masyarakat dan negara, dan menjadi seorang yang disayangi dan disenangi semua yang mengenalinya.
 
Nora Danish & Rayqal2
 
*Dipetik dari GLAM Junior Oktober 2014
 
 

See also
Menu Sejuk Beku Ini Sesuai Buat Ibu yang Sibuk