Tip Anak Bijak

Tip Anak Bijak

Glam Junior SerenaSerena Redzuawan dan suami, Gavin Edward bersama permata hati mereka Isabella & Tristan.

 
Kata orang melentur buluh biarlah dari rebungnya. Sokong pembelajaran anak anda seawal kelahiran sehingga mereka mula menjejaki alam persekolahan. Siapa sangka anak anda membesar menjadi genius satu hari nanti!
 
Komunikasi Dua Hala
Berkomunikasi bersama anak dari usia muda amat baik untuk pembelajaran mereka. Gunakan bahasa yang paling sesuai untuk anda dan anak anda. Ini membantu anak anda belajar memahami dan bercakap dalam bahasa juga menyediakan asas pembelajaran berterusan. Pupuk semangat cinta untuk berkomunikasi, menyanyi dan bermain dengan anak anda membantu mereka belajar tentang bahasa. Make it fun!
 
Membaca Bersama-sama
Di awal pembesaran anak-anak belajar membaca dengan memahami banyak perkataan, tanda-tanda dan simbol-simbol visual dan lisan yang berbeza. Satu bahagian penting dalam ini adalah belajar bahawa buku-buku dan perkataan di dalamnya, boleh menyeronokkan, lucu, selesa dan penuh isi yang mengembirakan. Membaca bersama membuka gerbang pintu pembelajaran. Ia menyediakan akses kepada semua pengetahuan yang lain. Keep them interested! Bawa mereka ke perpustakaan atau kedai buku dan beri peluang untuk memilih buku kegemaran mereka. Di rumah pula, sediakan ruang membaca supaya masa membaca lebih menyeronokkan.
 
Menggalakkan Anak Menulis
Membantu anak mendengar bunyi dalam perkataan yang disebutkan. Ia dapat memberikan mereka satu permulaan yang baik. Cara menyeronokkan dengan membuat puisi yang berbeza bunyi adalah salah satu bahagian penting dalam pembelajaran membaca dan menulis. Talking, drawing and making marks leads to writing. Discover their interest! Jika mereka menulis, tunjukkan rasa minat dan bangga anda tentang lukisan mereka dan berbual mengenainya. Antara aktiviti yang menyeronokkan lagi adalah dengan menulis kepada mereka dengan meninggalkan nota di tempat-tempat yang menarik, seperti bekas makan tengah hari atau di atas bantal mereka. Ajari mereka supaya membalas nota tersebut.
 
Mengenali Nombor dan Kira-Kira
Anak kecil lebih cenderung untuk menghargai dan berjaya dengan bidang matematik bila anda sering menunjukkan minat tentangnya. Jadikan hari-hari anak anda memberi pendidikan dalam mengenali kira-kira dan menggunakan idea-idea matematik seperti mengira, mengukur, menyusun, corak, nombor, bentuk, saiz dan kedudukan. Sokong kefahaman dan keyakinan matematik mereka dengan membantu mereka dengan corak, bentuk, saiz, pesanan dengan nombor juga memasukkan idea-idea matematik dalam permainan mereka, minat dan aktiviti harian. Mempunyai kemahiran matematik yang baik akan membantu anak anda di masa depan. Mereka adalah penting untuk perkara-perkara seperti menyelesaikan masalah dan pemikiran kreatif.
 
Memasuki Pra Sekolah Lebih Awal
Guru lebih mengetahui prestasi dengan lebih baik juga mampu menyokong pembelajaran mereka. Dapatkan infomasi tentang anak anda daripada guru untuk mengetahui minat anak anda. Portfolio anak perlu dikongsi bersama guru bagi mendapatkan pendidikan awal anak. Maklumat berhubung pendidikan awal kanak-kanak bermula di rumah dan pengalaman kanak-kanak di sekolah. Selain itu mereka dapat bermain bersama kanak-kanak lain dan ini dapat membentuk teknik komunikasi yang baik.
 
 

See also
Tangani Ketagihan Gajet Anak Kecil