40 Fashion A-List GLAM - Glam Malaysia

40 Fashion A-List GLAM

Oleh: Zuhairie Sahrom, Amira Azman, Azza Farhana, Elisa Haida

Gambar: Arkib GLAM, TTFGA, Cosmopolitan September 2014, Verve Studio
 
Pentas sosial Kuala Lumpur memang meriah gaya. GLAM menyenaraikan 40 wanita high society paling fashionable yang menjadi penyeri setiap acara kota!
 

fyza4

Fyza Kadir

1. Fyza Kadir
Mula menghirup udara kemasyhuran sebagai pelakon. Fyza kini sibuk dengan jadual harian dan turut memenuhi jemputan ke majlis-majlis dan acara fesyen di sekitar ibu kota. Penampilannya ke majlis dinanti-nantikan!
 

kim raymond

Kim Raymond

2. Kim Raymond
Gaya high street style wanita ini seringkali dijadikan panduan orang ramai. Cukup obses pada jenama Chanel, dia memiliki beg tangan Chanel hampir semua koleksi sehinggakan memakan ruang walk-in-closet miliknya.
 

Datin Lynda Rahim2

Datin Lynda Rahim

3. Datin Lynda Rahim
Persalinan ratu sehari menjadi tunjang bisnes wanita ini. Lynda percaya semua wanita yang mahu menjadi ratu pada hari persandingan dambakan dress princessy dan dreamy.
 

Yiu Lin

Yiu Lin

4. Yiu Lin

Pengasas dan pemilik ShoesShoesShoes dan Klutched sentiasa menampilkan gaya chic dan feminin dalam setiap acara yang dihadirinya.
 

Debbie Goh

Debbie Goh

5. Debbie Goh
Mula menempa nama apabila dinobat sebagai Miss Malaysia Chinese International 1999. Pelakon juga peragawati ini antara bintang tanah air yang berjaya menembusi pasaran dunia perfileman antarabangsa, dia sentiasa tampil sotisfikated kala menghadiri majlis-majlis glamor.
 

LEXIE RODRIGUEZ

Lexie Rodriguez

6. Lexie Rodriguez
“I follow trends but mix it up with my personal style. Karakter itu penting dalam merias diri. You should be wearing them, bukannya mereka yang mendominasi anda!
 

atikah6

Atikah Karim

7. Atikah Karim
Mengikat kontrak bersama Soul Artist Management di New York, Major Models di Milan dan 3MModels. Fesyen baginya bebas. kembaranya ke luar negara banyak mematangkan seleranya dalam mengekspresikan diri.
 

ELYNA EFFENDI1

Elyna Effendi

8. Elyna Effendi
Seorang usahawan, sosialit juga Pengarah Eksekutif di FE2 Productions, wanita ini bijak membahagikan masa terhadap kerjaya dan keluarganya. “Wanita harus berhenti bersaing menjadi setanding lelaki. Jadi sahaja diri sendiri.”
 

fatiha2

Fatiha Sharif

9. Fatiha Sharif
Dia adalah wanita dalam industri lelaki. Menjawat jawatan selaku Pengarah Eksekutif Jualan dan Pemasaran di Asturi Metal Builders. Fatiha berani menyarungkan helaian couture dan avant garde kala menghadiri majlis-majlis fesyen di kota.
 

Datin Dian Lee

Datin Dian Lee

10. Datin Dian Lee
Ibu kepada tiga cahaya mata dan seorang usahawan. Berwibawa tinggi langsung dikenali kerana mementingkan gaya hidup sihat dan aktif. Membuka perniagaan yang bercirikan kesihatan dengan menubuhkan syarikat The Clearwater Group dan perkhidmatan makanan sihat, Healthy Ever After juga pusat kesihatan, Be Urban Wellness.
 

nadia nasimuddin

Nadia Nasimuddin

11. Nadia Nasimuddin
Dia terkenal kerana menerajui perniagaan keluarga dalam sektor f&b kala usia masih muda. Hari ini empayar Nadia Nasimuddin semakin berkembang. Obses fesyen dia turut memiliki perniagaan fesyen yakni menawarkan jenama fesyen serba mewah di laman sesawang www.portluxe.
 

Shawna Yap

Shawna Yap

12. Shawna Yap

See also
GLAM 101: Denim

“Identiti saya adalah memakai barangan kemas Van Cleef & Arpels. Rekaannya moden dan klasik sentiasa menawan hati.”
 

mostglam scha

Scha Al-Yahya

13. Scha Al-Yahya
Pelakon, pengacara juga menggalas tanggungjawab sebagai ibu dan isteri. Berbicara soal ilham dalam berfesyen, baginya alunan muzik yang dimainkan kala bersiap menjadi pencetus gaya hariannya selain gemar membelek majalah dan blog fesyen.
 

rozita

Rozita Ajmain

14. Rozita Ajmain
Kebijaksaannya menguasai dunia pengurusan aset menjadi inspirasi. Selesa dengan penampilan tidak terlalu feminin, Rozita punya selera tinggi terhadap jam tangan. Antara JENAMA yang dikumpul adalah Roger Dubuis, Rolex dan Richard Mille.
 

DATIN SERI ZAHIDA YUSOF

Datin Seri Zahida Yusof

15. Datin Seri Zahida Yusof

Bekas pramugari penerbangan MAS, isteri kepada lelaki berdarah diraja ini hebat dalam berfesyen. Gaya feminin, klasik dan timeless menjadi pelengkapnya tiap kali keluar bersama suami ke majlis rasmi.
 

Sarah Lian b

Sarah Lian

16. Sarah Lian
Pelakon, pengacara dan model ini ramah dan disenangi teman sekeliling. Walau usia sudah mencecah 30-an, penjagaan wajah dan badan tidak diabaikan. berbicara soal fesyen, Rihanna menjadi ikonnya, bukan kerana gaya, namun keberaniannya yang menjadi inspirasi wanita ini.
 

datin ezurin -yaacob

Datin Ezurin Yaacob

17. Datin Ezurin Yaacob

Penampilannya sentiasa menjadi tumpuan kerana empunya diri sentiasa dibaluti persalinan mewah daripada pereka ternama antarabangsa. Susuk tubuh ibu anak lima persis anak dara dan sentiasa on point dalam persalinan haute couture sama ada ke acara formal ataupun ke parti.
 

ZAIHANI

Zaihani Zain

18. Zaihani Zain
Perunding imej ini obses dengan aksesori kerana baginya setiap yang dikumpul memiliki nilai estetika seninya tersendiri. Lebih 16 tahun berkecimpung di dalam dunia ini, cintanya pada fesyen masih utuh. Bak katanya, “I wanted to do fashion all my life.”
 

sherin

Sherin Wong

19. Sherin Wong
Membina empayarnya sendiri nyata bukan angan-angan kosong. Percaya akan kata-kata “what doesn’t kill me, only makes me stronger!”
 

Zahida Rafik (2)

Zahida Rafik

20. Zahida Rafik

Personaliti layar perak ini sentiasa melangkah anggun dalam setiap persalinannya. Cukup berani mengekspresikan cita rasa fesyen yang tersendiri, Zahida terus meminggirkan kata-kata orang dengan merias dari hujung rambut ke hujung kaki.
 

nora khalid

Nora Khalid

21. Nora Khalid

See also
Karakter Jejaka Hollywood Yang Membuatkan Anda Percaya Dengan Cinta

The Coffee Connoisseur ungkapan paling tepat buat Nora. Merupakan seorang usahawan yang sangat optimis, Nora juga adalah pengumpul dan peminat setia barangan vintaj. Baju yang bergantungan dalam geroboknya tiada tandingan, antaranya kot bulu Yves Solomon dan adi busana Didit Hediprasetyo.
 

dayang1 mono

Dayang NurFaizah

22. Dayang NurFaizah

Terkenal dengan vokal nyanyian yang padu, penyanyi ini menjadikan karya Rizalman Ibrahim pilihannya kerana percaya hanya dia sahaja bisa menyerlahkan keanggunan pada dirinya.
 

Izrin Ismail crop

Izrin Ismail

23. Izrin Ismail

Pengarah Urusan jenama Innai juga Innai Red yang mula dikenali sebagai Innai Batik yang diusahakan oleh ibu tercinta. Gaya peribadinya berpaksi kepada gaya effortless chic. Bijak menyuai padan baju juga aksesori kala bergaya ke majlis fesyen.
 

ALIA BASTAMAN

Alia Bastamam

24. Alia Bastamam
Alia yang juga penyata stail “less is more” adalah antara pereka yang merevolusikan industri fesyen tempatan. Berbicara tentang selera gaya, dia meletakkan keselesaan perkara wajib sebagai keutaman bukan pada sarat aksesori dalam satu masa.
 

deborah

Deborah Henry

25. Deborah Henry

Gadis kacukan Ireland dan India ini mula menjulang namanya di pentas peragaan sekali gus dalam dunia kecantikan. Terus mengasah bakat dirinya sebagai pengacara, menjadi hos tetap di rancangan Bella, program television perdana NT7 yang membualkan tentang gaya hidup wanita.
 

ZAIDA IBRAHIM

ZAIDA IBRAHIM

26. Zaida Ibrahim

Pengasas bersama Cold Press ini akui dia sangat meminati fesyen. Wajahnya cukup sinonim di kerusi baris hadapan untuk acara pertunjukan fesyen. Dia terkenal dengan selera fesyennya yang bertunjangkan gaya minimalis.
 

AZRINAZ bw

Azrinaz Mazhar Hakim

27. Azrinaz Mazhar Hakim

Dia mempunyai gaya fesyen yang berani dan tidak memilih fesyen selamat seperti kebanyakkan wanita. Berpaksikan gaya edgy yakni mencerminkan gaya hidupnya yang amat aktif.
 

Datin Esmila Safri crop

Datin Esmila Safri

28. Datin Esmila Safri

Manis dan lembut pertuturannya membuatkan GLAM amat selesa mendampinginya. sering terbang ke Semenanjung. Dia menggambarkan dirinya seorang yang simple kala bergaya namun, dia tidak kisah untuk melabur duit untuk sebuah bag tangan.
 

marion1

Marion Caunter

29. Marion Caunter

Kehadirannya di acara majlis-majlis fesyen menjadi dambaan semua pihak penganjur. Dia memiliki cita rasa fesyen yang tinggi, dan menyelenggara keluarga dengan sempurna sekaligus menjadikan dia ikon kepada ramai wanita. Rizalman Ibrahim adalah pereka fesyen kesayangannya.
 

borneo1 NEW

Sereni Linggi & Shentel Lee

30&31. Sereni Linggi & Shentel Lee

See also
GLAM Deko Diari - Karya Kanta Mata di Hermes Liat Towers

Dua rakan karib ini adalah pengasas label cekak rambut yang kreatif. Meskipun dahulu, ada yang  menganggap idea fesyen mereka tidak dapat diterima dek akal, itu tidak menjadi tembok penghalang buat mereka. Malah, mereka kini sukses sehinggakan tidak menang tangan menyiapkan kepingan cekak label sendiri.
 

Datin Husna

Datin Nurul Husna

32. Datin Nurul Husna

Merupakan versi opitome baru wanita kota. Gerobok pakaian yang sentiasa menampilkan gaya chic, classy lagi refined sering membuahkan pujian dan bualan tatkala bertandang di acara-acara sosial.
 

gennext4

Puteri Yasmin Ramli & Puteri Azalea Ramli

33. Puteri Yasmin Ramli

Fesyen dan muzik, dua perkara penting dalam hidupnya. Kerana bagi pereka PU3 ini, muzik adalah nadi kepada cetusan idea kreativiti kala berkarya. Mendiang Alexander McQueen, Helmut Lang juga Dolce & Gabbana menjadi idolanya saat menuntut ilmu di London suatu ketika dahulu.
 
34. Puteri Azalea Ramli

Kakak kembar kepada Puteri Yasmin yang turut menjadi tulang belakang kepada jenama PU3. Gaya edgy bertemu sofistikasi dengan sentuhan klasik adalah gaya pilihan dirinya kala menggambarkan eksperesi fesyennya.
 

MUI MAHMOOD

Muhaini Mahmud

35. Muhaini Mahmud

Baru sahaja mengikat tali pernikahan bersama jejaka pilihan hati, Mui seorang yang berkarisma tinggi dan tegas dalam bekerja. Melangkah bangga dalam jurusan Perhubungan Awam, wanita ini berkata sebagai seorang perempuan yang bersaing di dalam dunia lelaki, kita perlu garang, kuat dan tegas. Jika terlalu lembut dan baik, orang senang pijak kepala.
 

emilia hanafi

Emilia Hanafi

36. Emilia Hanafi

Stail ibu kepada tiga putera ini cukup moden sekali, klasik dan sopan namun berani malah mencipta statement tersendiri. Aura fesyennya nyata menyerlah meski pun berpergian ke luar negara, terus chic dengan keterampilan bergaya menurut suasana.
 

fazura2012_A

Nur Fazura

37. Nur Fazura

Pemenang anugerah Pelakon Terbaik FFM27 ini cukup dikenali sebagai ikon fesyen rakyat Malaysia. Empunya diri menjadi buruan majalah-majalah fesyen untuk jadikannya sebagai penghias majalah. Dia melancarkan butik House of Doll untuk berkongsi cita rasa fesyennya kepada orang ramai terutama para peminatnya.
 

DATIN NADIA MUSTAFA

Datin Nadia Mustafa

38. Datin Nadia Mustafa

Gaya minimalis menjadi pilihan. Less is more, dan wanita rupawan ini jarang sekali memadukan aksesori yang banyak dalam satu-satu masa. Tidak dinafikan aksesori itu pelengkap gaya. Namun, ia perlu diseimbangkan. Cukup membimbit beg tangan, beberapa lapis gelang lalu dipadankan sama seutas jam tangan.
 

TENGKU JAMIDAH CROP

Tengku Jamidah

39. Tengku Jamidah

Pengarah kepada jenama CEKL juga Thavia, juga ibu kepada tiga cahaya mata ini bijak menguruskan masa walaupun diri begitu sibuk. Menggambarkan dirinya seorang yang gemar bergaya sakan tiap kali bercuti. Baginya, ketika itulah dia akan membeli-belah hanya untuk bergaya di lokasi percutian.
 

sabrena4

Datin Sabrena Khalid

40. Datin Sabrena Khalid
Dia tidak gentar untuk bermain dengan pancawarna kala berfesyen. Istimewa dia mempunyai gerobok khas menghimpunkan koleksi sneakers mewah. Ada masa dia tampil anggun di majlis dengan gaun labuh couture.