Blogger Terus Dikritik oleh Editor Ternama - Glam Malaysia

Blogger Terus Dikritik oleh Editor Ternama

Dari kiri: Bryanboy dan Susie Bubble

Dari kiri: Bryanboy dan Susie Bubble


 

 Baru-baru ini beberapa editor Vogue menghentam bloggers dan influencers yang hadir ke Milan Fashion Week (MFW). Mereka berpendapat bahawa golongan bloggers dan influencers “merosakkan” imej Minggu Fesyen melalui gaya jalanan, kegilaan untuk memuat naik perkembangan terkini di laman sosial selain dibayar untuk menggayakan baju dari jenama tertentu.

 

Editor-editor Vogue berpendapat mereka tidak meraikan semangat fesyen yang sebenar dan hanya mengutamakan tentang jumlah ‘like’ di laman sosial. Sarah Mower, pengkritik utama Vogue.com turut menggelar pelakuan bloggers dan influencers ini sebagai ‘menyedihkan’.

 

Walaubagaimanapun, OG (original gangsters) bloggers Susie Bubble dan Bryanboy bersuara dengan melawan kritikan editor-editor Vogue menerusi Twitter dan Instagram.
 

https://twitter.com/bryanboy/status/780314263344844800

See also
Putera Harry Dikhabarkan Bersama Meghan Markle

https://twitter.com/bryanboy/status/780320018152165376

https://twitter.com/bryanboy/status/780321398719913984
 
Pengarah Kreatif Digital Vogue, Sally Singer dalam kenyataannya menyuruh penulis-penulis blog ini untuk mencari bisnes atau karier lain daripada sibuk bergambar untuk gaya jalanan sewaktu Minggu Fesyen berlangsung.

 

“It’s a schizophrenic moment, and that just can’t be good. (Note to bloggers who change head-to-toe, paid-to-wear outfits every hour: Please stop. Find another business. You are heralding the death of style).”

 

 Ironi kritikan terhadap bloggers dan influencers adalah Vogue sendiri mempunyai ruangan gaya jalanan dalam majalah dan laman web mereka yang digemari pembaca.
 

 
Oleh: Lylatul Qadrina