Retorik: Who's The Real Fashion Victim?- oleh Mahani Awang (Bahagian 1) - Glam Malaysia

Retorik: Who’s The Real Fashion Victim?- oleh Mahani Awang (Bahagian 1)

ING_18977_01048

Gambar: INGimage


 
Oleh: Mahani Awang
 
Secara amnya, fashion victims are victims because they are vulnerable to faddishness and materialism, two of the widely recognized excesses of fashion, and consequently are at the mercy of society’s prejudices or of the commercial interest of the fashion industry, or of both.
 
Mendiang Versace pernah berkata, “When a woman alters her look too much from season to season, she becomes a fashion victim. Barangkali ia satu kenyataan yang boleh dikira cukup teguh datang daripada seorang pereka fesyen tersohor dunia dan perlu difikirkan serius.
 
Secara rambang boleh disimpulkan bahawa sesiapa sahaja yang terlalu taksub dengan fesyen hingga sanggup melakukan sesuatu beyond the norm atau luar biasa kesanggupannya dan tidak pula berasa perbuatannya itu memudaratkan atau menyusahkan dirinya secara fizikal, mental juga tidak mempedulikan pandangan umum, dikategorikan ke dalam kumpulan ‘mangsa fesyen’.
 
Pendeknya, mereka yang taksub memakai barangan fesyen berjenama dari hujung rambut ke kaki, ketepikan risiko kesihatan kala memakai kasut stiletto runcing enam inci lantas sanggup menjerut perut dan berkerja bersengkang mata mencari duit semata-mata untuk memenuhi nafsu luar biasa, adalah mangsa fesyen.
 
Persoalannya, bagaimana pula jika mampu membeli puluhan beg tangan yang nilainya ratusan ribu ringgit tanpa merasakan ia satu bebanan? Patutkah mereka juga digelar mangsa fesyen? Secara rasional, ‘fashionista’ ini bukan sahaja menjadi mangsa fesyen malah juga adalah ‘hamba fesyen’ dan tentu ramai akan memberi komen, “kalaupun banyak duit, bukankah lebih baik digunakan pada cara yang lebih berfaedah atau sekurang-kurangnya didermakan pada fakir miskin? Dalam dunia yang mabuk status hari ini, tidak hairanlah mengapa jenama fesyen terkemuka boleh meletakkan harga sehelai jaket denim hingga mencecah RM3,500 atau sebuah beg tote nilon yang bergancu logo jenama mencecah RM2,800. Mengapa jadi begitu? Jawabnnya, Status matters to consumers.
 
Kegilaan ini mencetuskan fenomena di mana produk tersebut akan menjadi barangan “it item” dan diburu oleh pencita fesyen tegar. Pengeluar produk ini faham apa sebenarnya yang boleh membuat pengikut mereka berkejar ke butik setiap kali iklan mereka dihebahkan.
 
Supaya masyarakat tergila-gila akan produk mereka, label menggunakan taktik konvensional lapuk, mudah tapi berkesan dan masih in trend: kononnya produk istimewa itu sukar diperolehi dan bertuahlah badan yang berjaya memilikinya. Apa yang mereka sering ‘jual’ ialah, “Every single piece in our collection is going to be a limited item… We don’t restock and we don’t reproduce — if it’s sold out, it’s sold out.” Tiada duanya.
 
Sebagai negara sedang membangun Malaysia tidak dapat lari daripada mengikut arus negara maju dan pastinya juga akan terus melahirkan kelompok ‘gila fesyen’ tegar yang sanggup melakukan apa sahaja walaupun sebenarnya menipu diri sendiri dengan produk ciplak di pasaran tepi jalan. Cita rasa tinggi dan keterujaan masyarakat urban serta sifat yang terikut-ikut dengan kemewahan material membuat ramai menjadi ‘plastik’.
 
Sementara itu masyarakat fesyen tegar yang mengutamakan nilai estatik dan moral fesyen melabelkan pengguna fake labels ini sebagai ‘perompak’ atau ‘penyangak’ fesyen kerana melanggar tatasusila dan undang-undang hakcipta yang disebut sebagai ‘Intelectual Property’.
 
Begitupun si empunya diri pula berpendapat sebaliknya dan tegas dengan pendirian mereka. Kalau ditanya ‘si mangsa’, tentu dia akan berkata yang dia lebih bijak, walaupun tidak punya duit banyak tapi mampu menggayakan ‘Birkin’ dan cermin mata hitam ‘Prada’ yang dipakai Victoria Beckham berharga puluhan ribu ringgit pada harga tidak lebih RM350 di Jalan Petaling, Kuala Lumpur.
 
Yang pasti keeping up with fashion is often very expensive dan tanggapan masyarakat bahawa memakai pakaian berjenama mahal memberi isyarat seseorang itu berjaya dan berduit kini menjadi ‘kepercayaan’ atau ritual yang dipegang teguh. Betulkah begitu? Kenyataannya, yang mahal dan berjenama aren’t necessarily “cool” or “fashionable”.
 
Dengan semua kenyataan tersebut, anda jatuh di kumpulan yang mana? Kaedah pemasaran produk berjenama yang dengan sengaja dan sentiasa menjuruskan kepada ideologi, mahal itu bagus begitu berkesan. Ia menjadikan pencinta fesyen teruja serta percaya bahawa asosiasi mereka dengan produk tersebut secara automatik boleh mencetuskan satu personaliti atau karakter yang mereka impikan. Hingga label berjenama mengambil kesempatan dengan menghasilkan so called limited edition pada harga yang tidak munasabah, namun terus menjadi rebutan dan habis ditempah walaupun belum dilancarkan.
 
MAHANI AWANG adalah Pengarah Urusan MSP communications Sdn.Bhd, Presiden Bumiputra Designers Associations (BDA) dan juga Presiden WARISTA. Mahani juga adalah bekas editor majalah Rias. Sila e-mel pendapat peribadi anda kepada suzieadnan@bluinc.com.my

See also
Datin X: Affair Dengan Adik Ipar Sendiri