16 Foto Raptai Istiadat Pertabalan Raja Charles III - Glam Malaysia
16 Foto Raptai Istiadat Pertabalan Raja Charles III

16 Foto Raptai Istiadat Pertabalan Raja Charles III

Hanya tinggal satu hari sahaja lagi sebelum berlangsungnya istiadat pertabalan Raja Charles III dan Raja Permaisuri Camilla yang bakal melakar sejarah tersendiri.

Acara yang bakal berlangsung selama tiga hari di kota London itu akan dimulakan dengan dua perarakan dan upacara keagamaan pada 6 Mei. Ini diikuti dengan konsert gemilang di Istana Windsor pada keesokan hari. Beberapa artis tersohor akan membuat persembahan pada istiadat pertabalan Raja Charles termasuk Katy Perry dan Lionel Richie.

Beberapa kerabat Diraja telah mengesahkan kehadiran mereka antaranya Putera Albert II dan Puteri Charlene dari Monaco serta Putera Mahkota Akishino dan Puteri Mahkota Kiko dari Jepun. Manakala Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah telah pun tiba di London dua hari lalu.

Lihat persediaan Tentera Diraja dan pemeriksaan yang dilakukan Raja Charles sendiri untuk memastikan istiadat pertabalan berjalan sempurna.

1 of 16
Use your ← → (arrow) keys to browse

Raja Charles memeriksa Perarakan Ketenteraan Diraja Akademi Ketenteraan Sandhurst ke-200 dan mempersembahkan sepanduk baharu kepada penerima panji di Camberley, England.

istiadat pertabalan Raja Charles III

Foto: AP