Amanda Nell Eu Terima Anugerah Women In Motion Emerging Talent 2024
Amanda Nell Eu

Amanda Nell Eu Terima Anugerah Women In Motion Emerging Talent 2024

Kering dan Festival de Cannes mempersembahkan Women In Motion Emerging Talent Award 2024 kepada pengarah Malaysia, Amanda Nell Eu.

Kering dan Festival de Cannes menyampaikan Women In Motion Emerging Talent Award 2024 kepada pembuat filem Malaysia, Amanda Nell Eu yang dipilih oleh pengarah Switzerland dan penerima anugerah Emerging Talent 2023, Carmen Jaquier. Sejak 2019, pengarah wanita berpotensi akan dipilih oleh pemenang Anugerah sebelumnya untuk mengikuti jejaknya dan menerima hadiah termasuk geran sebanyak €50,000 untuk menyokong penciptaan projek filem yang seterusnya.

Pembentangan akan berlangsung semasa majlis makan malam rasmi Women In Motion di Cannes, di mana Dame Donna Langley, Pengerusi NBCUniversal Studio Group dan Ketua Pegawai Kandungan akan menerima Anugerah Women In Motion. Kedua-dua anugerah akan disampaikan oleh François-Henri Pinault, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Kering, Iris Knobloch, Presiden Festival de Cannes, dan Thierry Frémaux, Perwakilan Umum Festival de Cannes.

Amanda Nell Eu Terima Anugerah Women In Motion Emerging Talent 2024

Amanda Nell Eu

Amanda Nell Eu merupakan pengarah filem yang berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia. Filem cereka sulungnya Tiger Stripes ialah pemenang hadiah utama Semaine de la Critique semasa Festival de Cannes 2023. Tiger Stripes merupakan filem Malaysia pertama, diarahkan oleh seorang wanita yang ditayangkan di Cannes. Tambahan pula, ia juga filem Malaysia pertama yang memenangi hadiah utama di Cannes. Filem itu merupakan penyertaan rasmi Malaysia untuk Anugerah Akademi pada 2023.

See also
A-List Dresses Atas Karpet Merah Cannes Film Festival 2017

Kesaksamaan jantina adalah teras komitmen Kering. Women In Motion bertujuan untuk menyerlahkan sumbangan wanita kepada industri perfileman, sama ada di hadapan atau di belakang kamera. Selain itu, ia juga bertujuan untuk memberikan ruang yang lebih luas dan menghargai sumbangan mereka kepada budaya dan seni.

Dilancarkan pada Mei 2015 oleh Kering dengan kerjasama Festival de Cannes, Women In Motion telah menjadi sebahagian daripada program rasminya. Ia telah memperluaskan jangkauannya ke seluruh dunia melalui beberapa siri acara. Setiap tahun di Cannes, inisiatif ini mengiktiraf tokoh yang memberi inspirasi dan bakat wanita yang baru muncul dengan anugerahnya.