"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

“It Girl” Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

“It Girl ” ialah seorang wanita yang dianggap mempunyai daya tarikan seks dan personaliti yang sangat istimewa.

Ungkapan IT girl berasal dari masyarakat kelas atasan British sekitar pergantian abad ke-20. Ia mendapat perhatian lebih lanjut pada tahun 1927 dengan populariti filem Paramount Studios It, yang dibintangi oleh Clara Bow. Istilah ini pada mulanya digunakan untuk menggambarkan seorang wanita yang mencapai populariti tinggi tanpa menonjolkan seksualitinya.

Hari ini, ia lebih biasa digunakan untuk menggambarkan fame dan beauty. Pada akhir 1970-an istilah “It Girl” mula lenyap kerana majalah menggunakannya untuk menggambarkan Diana Ross. Pada tahun 2023, Matthew Schneier mentakrifkan New York “It Girl” sebagai seorang yang terkenal kerana keluar untuk bekerja, muda, fun dan terkenal.

"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

IT, Clara Bow, 1927

Top 8 “It Girl” Setiap Dekad

Selagi budaya pop masih wujud, begitu juga konsep “It Girl.” Sepanjang zaman, beberapa wanita muda terpilih telah menarik perhatian orang ramai untuk menjadi It Girl.

1. Clara Bow (1920s)

"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

Pelakon terkenal tahun 1920-an Clara Bow pernah berkata, “Saya mahu dikenali sebagai pelakon yang serius, dan bukan sebagai Gadis It,” tetapi hasratnya tidak menjadi kenyataan.

See also
Eksplorasi Dunia Kempen Gucci Melalui Pameran Gucci Garden Archetypes

Walaupun dia dihormati sebagai pelakon, dunia terus melihatnya sebagai salah seorang It Girl yang asal. Gaya flappernya, karisma pada skrin, dan sikap rendah hati adalah beberapa sifat yang membuatkan Amerika jatuh cinta padanya.

2. Edie Sedgwick (1960s)

"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

Edith Minturn Sedgwick, lebih dikenali sebagai ‘Edie’, menjadi ‘It Girl’ pada tahun 60-an kerana cara berpesta dan peranannya sebagai salah seorang muse Andy Warhol. Dia juga seorang pelakon Amerika, model, penari dan melakukan seni persembahan dengan Warhol dan berpesta sepanjang masa.

Malangnya, gelaran “It Girl” itu berakhir pada tahun 1971, apabila dia ditemui mati di bilik hotelnya selepas menghadiri pertunjukan fesyen. ,Menurut laporan, dia lemas semasa tidur, mungkin disebabkan oleh mabuk yang serius. Sedgwick berusia 28 tahun ketika dia meninggal dunia.

3. Bianca Jagger (1970s)

"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

Bianca Jagger adalah seorang pelakon dan aktivis Nicaragua. Dia berkahwin dengan Mick Jagger, tetapi Bianca Jagger adalah seorang ‘It Girl’ 70-an dalam dirinya sendiri.

Dilahirkan di Nicaragua pada tahun 1945, Bianca berpindah ke Paris atas biasiswa untuk belajar bidang sains politik di universiti dan mengembara secara meluas. Di Perancis dia bertemu dengan Mick Jagger di konsert Rolling Stones 1970, dan pasangan itu berkahwin setahun kemudian selepas percintaan.

See also
Judika Kembali Menghiburkan Peminat Di Malaysia

4. Brooke Shield (1980s)

"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

Brooke Shields ialah “It Girl” yang lain daripada lain pada tahun 1980-an, dan sebabnya cukup jelas. Daripada kecantikannya yang mempersonakan kepada gaya berani dan dia boleh mengaitkan imej girl next-door.

Sejak kecil lagi, Shields menunjukkan bakat sebagai pelakon dan muncul dalam filem seperti Pretty Baby dan The Blue Lagoon.

Resumenya yang mengagumkan juga telah termasuk menjadi wajah Calvin Klein dan muncul dalam majalah fesyen termasuk Vogue.

5. Kate Moss (1990s)

Supermodel British Kate Moss antara IT girl paling cool pada era 90-an. Dia mula menjadi wajah dekat tersebut selepas kemunculannya dalam kempen Calvin Klein. Dia juga terkenal dengan gayanya yang lebih rock and roll dan grunge beserta gaya hidupnya yang liar berbanding personaliti lain pada masa itu.

 

6. Olivia Palermo (2000s)

"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

Olivia Palermo ialah seorang sosialit Amerika dan personaliti televisyen. Dia memasuki kehidupan sosialit dengan panggilan queen dalam kalangan sosial pada masa itu. Dia terkenal dengan fesyennya yang lebih effortless dan chic berbanding personaliti lain ketika itu.

See also
Ashraf Sinclair Pergi Buat Selamanya...

7.  Paris Hilton (2000s)

"It Girl" Sepanjang Dekad Yang Perlu Anda Tahu

Paris Hilton boleh dikatakan bintang pertama yang menjadi “famous for being famous.” Bintang sosialit dan realiti itu muncul di pesta-pesta Hollywood pada awal 2000-an dan reputasinya meningkat apabila rancangan realitinya The Simple Life menjadi popular.

Paris Hilton juga menjadi ikon yang ikonik kerana gaya fesyennya yang lain daripada yang lain.

8. Zendaya (2020s)

Zendaya telah mengubah cara orang berfikir tentang “It Girl” dan telah mentakrifkan semula istilah itu sepenuhnya. Sebagai seorang pelakon, Zendaya telah menunjukkan kerendahan hati di dalam dan di luar skrin.

Bercakap tentang jangkaan tidak realistik yang dikenakan kepada wanita untuk menjadi sempurna sepanjang masa. Dengan penampilan grungenya dalam siri televisyen Euphoria dan dalam filem Spider-Man, dia telah membongkar standard kecantikan bukan sahaja di Hollywood tetapi untuk wanita di mana-mana sahaja.

Bagi anda pula, siapa pula IT-girl yang bakal mendominasi industri hiburan, fesyen mahupun seni akan datang?

Artikel Berkaitan : Millenial It-Girl: Arisa Soraya