Jalani Dua Biopsi, Kanser Hugh Jackman Menyerang Kembali? - Glam Malaysia
Jalani Dua Biopsi, Kanser Hugh Jackman Kembali?

Jalani Dua Biopsi, Kanser Hugh Jackman Menyerang Kembali?

Bintang kelahiran Australia, Hugh Jackman mendedahkan dia berpotensi didiagnos dengan kanser kulit buat sekian kalinya.

Aktor berusia 54 tahun itu berkongsi perkembangan terkininya di media sosial dan memaklumkan dia menjalani beberapa ujian kanser kulit sewaktu membuat pemeriksaan kesihatan baru-baru ini. Dia berkata keputusan ujian dijangka akan diperolehinya dalam masa beberapa hari.

Dengan pembalut luka di atas hidung yang menunjukkan dia baru selesai menjalani prosedur biopsi, Hugh Jackman berkongsi kebimbangannya bersama peminat. Menurutnya, doktor menemui satu petanda kecil yang kemungkinannya adalah sel basal (karsinoma).

Hugh Jackman kanser

Foto: Instagram

Karsinoma sel basal adalah kanser bukan melanoma – bermaksud tidak mudah merebak – dan berpunca daripada pendedahan melampau terhadap matahari atau rawatan penggelapan kulit. Kejayaan rawatan untuk barah kulit bukan melanoma adalah sebanyak 90%.

Hugh Jackman Menggesa Peminat Agar Berwaspada Dengan Petanda Kanser

Sambil berkongsi perkembangan kesihatannya, aktor Wolverine itu meyakinkan peminat bahawa karsinoma sel basal adalah barah paling ringan dalam semua jenis kanser kulit. Dia sempat menyarankan mereka untuk kekal selamat daripada sinaran matahari dengan menjalani pemeriksaan kulit dan tidak mengabaikan pemakaian tabir suria.

“Sila pakai krim pelindung matahari. Sebanyak mana anda mahukan kulit perang dan gelap, ia tidak berbaloi, percayalah!”.

Hugh Jackman didiagnos menghidap barah kulit buat kali pertama pada 2013 dan telah menjalani sekurang-kurangnya enam prosedur sejak itu. Pada 2015, bapa kepada dua cahaya mata itu memberitahu majalah People bahawa dia diagnosisnya adalah sesuatu yang mengejutkan walaupun sedar dirinya berisiko.

“Mendengar perkataan barah sahaja sudah buat saya terkejut. Bagaimanapun ini adalah perkara biasa buat warga Australia. Saya tidak pernah memakai tabir suria sewaktu membesar jadi saya mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit ini.” Australia adalah ‘pusat’ kanser kulit dunia dengan lebih daripada 11,500 orang didiagnosis menghidap melanoma dan kira-kira 434,000 dirawat untuk barah kulit jenis lain setiap tahun.

 

Foto: Getty Images

Baca: Bintang Parasite, Park So Dam Didiagnos Menghidap Kanser