Pesta Mewah di Seluruh Dunia Yang Perlu Anda Tahu

9 Pesta Mewah di Seluruh Dunia Yang Perlu Anda Tahu

Selain majlis besar seperti sambutan hari lahir, ulang tahun perkahwinan dan baby showers, golongan atasan sentiasa menantikan pelbagai acara yang eksklusif. GLAM ingin berkongsi sembilan pesta mewah yang perlu anda tahu. 

Ramai orang di dunia ini bekerja keras untuk memperoleh kekayaan. Hasil daripada itu mereka boleh berseronok dengan menghadiri pesta yang paling eksklusif dan berprestij di dunia. Contohnya, Cannes Film Festival, pesta fesyen mewah seperti Met Gala, European aristocratic balls dan banyak lagi.

9 Pesta Mewah Yang Perlu Anda Tahu

Lihat sembilan pesta tahunan paling eksklusif yang kemungkinan besar dihadiri oleh bilionair, diraja dah tetamu khas.

1. Queen Charlotte’s Ball, United Kingdom

Golongan atasan sentiasa menantikan pelbagai acara yang eksklusif. Kali ini, GLAM ingin berkongsi 9 pesta mewah yang perlu anda tahu.

Sehingga hari ini, Queen Charlotte’s Ball di Britain masih kekal dengan warisan 200 tahunnya. Pesta ini ditubuhkan sebagai pengumpulan dana oleh Raja George III, yang dinamakan sempena nama isterinya iaitu Ratu Charlotte. Pesta ini dibuat khas untuk orang bujang yang berusia 17 dan 18 tahun.

Untuk pengetahuan anda, pesta ini pernah menampilkan pasangan kembar Malaysia iaitu Rachel dan Michelle Yeoh pada tahun 2015. Pesta yang dihoskan oleh The London Season masih mengekalkan teras amalnya, selain daripada kemegahan tarian, santapan mewah, dan upacara memotong kek.

See also
Jungkook BTS Atasi Rekod Harry Styles Menerusi Seven

2. Cartier Queen’s Cup

Golongan atasan sentiasa menantikan pelbagai acara yang eksklusif. Kali ini, GLAM ingin berkongsi 9 pesta mewah yang perlu anda tahu.

Pada permulaan musim panas, Kelab Polo Pengawal di England menjadi tuan rumah Cartier Queen’s Cup, kejohanan polo 22 gol. Ia dipanggil sebagai titik tertinggi musim polo British. Acara ini berlangsung selama berminggu-minggu dan berakhir dengan Ratu Elizabeth II menyampaikan piala kepada pemenang.

3. Costume Institute Met Gala

Golongan atasan sentiasa menantikan pelbagai acara yang eksklusif. Kali ini, GLAM ingin berkongsi 9 pesta mewah yang perlu anda tahu.

Malam terbesar dunia fesyen iaitu Costume Institute Met Gala di Muzium Seni Metropolitan New York merupakan acara terbesar di dalam industri. Ia dilancarkan pada tahun 1948 untuk penduduk New York yang kaya, tetapi hari ini telah berkembang menjadi acara fesyen, filem dan seni yang menakjubkan.

Tarikan utama Met Gala tidak dapat dinafikan adalah seperti pakaian dramatik, fesyen yangvunik dan banyak lagi. Ini adalah  peluang yang luar biasa untuk pereka dan selebriti untuk menunjukkan rekaan yang kreatif.

4. Vienna Opera Ball, Austria

Golongan atasan sentiasa menantikan pelbagai acara yang eksklusif. Kali ini, GLAM ingin berkongsi 9 pesta mewah yang perlu anda tahu.

“Let the waltz begin!” ia menggambarkan Vienna Opera Ball yang berlangsung di Wiener Staatsoper. Penyanyi opera dan bintang balet menggembirakan kira-kira 5,000 tetamu terhormat seperti perniagaan, politik, sukan dan akademik. Ia juga menampilkan 150 pasangan terpilih yang membuat persembahan polonaise pertama pada malam itu.

See also
Rasa Cinta Tersemai Dengan Koleksi Istimewa Swarovski

“Ball of all balls, much-copied around the world”, aksi mempesonakan ini menarik anggaran penonton berjuta-juta di seluruh dunia yang berminat untuk melihat bagaimana masyarakat tinggi berpesta sambil mematuhi tingkah laku formal yang paling ketat.

5. Wimbledon

Kejohanan tenis Wimbledon adalah kejohanan tenis tertua paling berprestij di dunia dan berlangsung pada setiap Julai di London. Di semua peringkat, acara sukan ini sangat unik kerana fokusnya kepada keanggunan seperti pemain memakai pakaian tenis rona putih dan tetamu memakai pakaian yang classy dan smart untuk menarik perhatian.

6. Royal Ascot

Memulakan kalendar sukan dan sosial musim panas Britain, acara perlumbaan utama Great Britain ialah Royal Ascot. Acara selama 5 hari itu dimulakan dengan pembukaan oleh Ratu England, yang mengetuai Perarakan Diraja pada pukul 2 petang.

Acara ini dihadiri oleh Diraja, tetamu jemputan dan sesiapa sahaja yang mampu membeli tiket untuk menonton acara lumba kuda terbaik di dunia.

7. Il Ballo Del Doge, Italy

Tidak lengkap tanpa menyebut acara kemuncak iaitu Karnival Venice, Il Ballo del Doge. Pesta penyamaran simbolik yang diasaskan oleh pereka pakaian ikonik Venetian Antonia Sautter menarik nama eklektik dari seluruh dunia daripada bintang rock hingga ke ahli politik.

See also
Empat Personaliti Kongsi Pengalaman ‘Switch With Samsung Advantage’

Ia berlaku di Palazzo Pisani Moretta di tepi Grand Canal, dihiasi dalam reka bentuk set dunia lain Antonia, membina pentas untuk tetamu, memakai kostum dan topeng untuk menikmati persembahan artistik yang menakjubkan daripada akrobatik hingga menari.

8. Cannes Film Festival

Festival Filem Cannes menarik perhatian penerbit, artis, pelakon dan pengarah yang paling berbakat industri hiburan setiap bulan Mei. Festival Cannes adalah antara peringkat paling berprestij untuk pawagam Eropah. Permaidani merah di Cannes mewakili prestij dan glamor festival itu.

9. Concorso D’Eleganza Villa D’Este

Dalam pameran setiap tahun di tepi Tasik Como Itali, Concorso D’Eleganza Villa D’Este memaparkan 50 kereta terhebat yang dibuat dari tempoh masa kini.

Seorang pemilik kereta setiap tahun dianugerahkan anugerah Best in Show oleh BMW, yang menaja acara tersebut. Penghargaan ini dianugerahkan kepada pereka pakaian jutawan Ralph Lauren pada tahun 2013 untuk Bugatti 57SC Atlantic 1938 miliknya.

Artikel Berkaitan : Acara Parti ‘House Of RE’ Rai Ulang Tahun Ke-3 Berlangsung Penuh Meriah